Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare și a populațieiObiectiv principal

Cunoașterea opiniilor instituțiilor de credit autohtone cu privire la evoluţia şi caracteristicile procesului de creditare, în vederea unei monitorizări mai bune a riscurilor şi pentru înţelegerea mai profundă a comportamentului de creditare în România.

Metodologie

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie.

Acesta are la bază un chestionar care este transmis primelor 10 instituții de credit alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației.

Chestionarul este structurat în două secțiuni, urmărind distinct caracteristicile creditului către (A) companii nefinanciare și (B) populație.

Întrebările vizează opiniile băncilor privind evoluția:

  • standardelor de creditare (normele interne de creditare sau criteriile care ghidează politica de creditare a instituțiilor de credit);
  • termenilor și condițiilor de creditare (obligațiile specifice agreate de creditor și debitor în contractul de credit încheiat, ex. rata dobânzii, colateralul, scadența etc.);
  • riscurilor asociate creditării;
  • cererii de creditare;
  • altor detalii specifice creditării (așteptări privind prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe, ponderea serviciului datoriei în venitul populației, ponderea creditului în valoarea garanției ipotecare etc.).

 Mai multe informații »»»

Utilizarea rezultatelor

Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei