Comunicat de presă


Set de monetărie dedicat aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Şcolii Naţionale de Arte Frumoase

09.05.2014

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 12 mai 2014, un set de monetărie dedicat aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Şcolii Naţionale de Arte Frumoase (astăzi Universitatea de Arte Bucureşti).

Setul de monetărie va conţine monedele româneşti aflate în circulaţie de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani şi monedele comemorative de 50 bani (Aurel Vlaicu, Mircea cel Bătrân, Neagoe Basarab şi Vladislav I Vlaicu), precum şi o medalie din argint.

Caracteristicile medaliei din argint sunt următoarele:

  • metal: argint;
  • titlu: 800‰;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 28 mm;
  • greutate: 15,5 grame;
  • calitate: proof;
  • cant: neted.

Aversul redă portretul pictorului Theodor Aman și numele acestuia, clădirea Universităţii Naţionale de Arte, sigla instituţiei și inscripţia „150”; la exterior, circular, inscripţiile „BUCURESTI” și „UNIVERSITATEA NATIONALA DE ARTE”.

Reversulprezintă imaginea medaliei realizate după un proiect al lui Theodor Aman.

Setul de monetărie va fi prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etui, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale. Medalia din argint şi monedele care alcătuiesc setul sunt realizate în condiţii de calitate proof.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 seturi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru setul de monetărie este de 225,00 lei/set.

Lansarea în circuitul numismatic a setului de monetărie se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.