Comunicat de presă


Emisiune numismatică: set de monetărie dedicat aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea, la Iaşi, a Şcolii de inginerie, de către Gheorghe Asachi (astăzi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”)

08.11.2013

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 11 noiembrie 2013, un set de monetărie dedicat aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea, la Iaşi, a Şcolii de inginerie, de către Gheorghe Asachi (astăzi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”).

Setul de monetărie va conţine monedele româneşti aflate în circulaţie de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani şi monede comemorative de 50 bani (Aurel Vlaicu, Mircea cel Bătrân şi Neagoe Basarab), precum şi o medalie din argint.

Caracteristicile medaliei din argint sunt următoarele:

  • Metal: argint;
  • Titlu: 800‰;
  • Formă: rotundă;
  • Diametru: 28 mm;
  • Greutate: 15,5 grame;
  • Calitate: proof;
  • Cant: neted.

Aversul redă statuia lui Gheorghe Asachi din Iaşi, inscripţiile „GHEORGHE ASACHI”, „1813” - anul evenimentului aniversat - şi, în arc de cerc, „200 ANI DE LA INFIINTAREA SCOLII DE INGINERIE DIN IASI”.

Reversul prezintă o parte din aula „Gheorghe Asachi” a Universităţii Tehnice din Iaşi, stema universităţii, inscripţia în arc de cerc «UNIVERSITATEA TEHNICA „GHEORGHE ASACHI” IASI» şi anul de emisiune „2013”.

Setul de monetărie va fi prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etui, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale. Medalia din argint şi monedele care alcătuiesc setul sunt realizate în condiţii de calitate proof.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 1.000 seturi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru setul de monetărie este de 230,00 lei/set.

Lansarea în circuitul numismatic a setului de monetărie se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.