Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 300 de ani de la începerea construcţiei Mănăstirii Antim din Bucureşti

01.03.2013

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 4 martie 2013, o monedă din argint dedicată aniversării a 300 de ani de la începerea construcţiei Mănăstirii Antim din Bucureşti.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 999‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Calitate: proof
  • Cant: zimţat

Aversul monedei prezintă detalii din arhitectura bisericii mănăstirii Antim din Bucureşti: un fragment din frontonul cu cruce şi rozeta; stema României, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2013” şi inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”.

Reversul monedei redă imaginea bisericii mănăstirii Antim din Bucureşti, portretul ctitorului Antim Ivireanul, anul începerii construcţiei „1713” şi inscripţiile în arc de cerc „MANASTIREA ANTIM”, „BUCURESTI” şi „SFANTUL IERARH ANTIM IVIREANUL”.


Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 370,00 lei/buc.

Monedele din argint dedicate aniversării a 300 de ani de la începerea construcţiei Mănăstirii Antim din Bucureşti au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.