Comunicat de presă


Rezervele internaţionale - februarie 2000

06.03.2000

În condiţiile plaţii integrale a serviciului datoriei publice externe, la finele lunii februarie 2000 rezervele valutare ale Bancii Naţionale a României se situau la nivelul de 1 565,2 milioane dolari.

Diminuarea rezervei valutare în luna februarie cu 128,7 milioane dolari faţă de sfârşitul lunii ianuarie a.c. a fost determinată astfel:

  • cumparari nete ale bancii centrale din piaţa valutară în sumă de 109,3 milioane dolari;
  • intrari din vânzari titluri de stat în valuta, pe piaţa internă, de 34,0 milioane dolari;
  • plaţi de 125,4 milioane dolari rate şi dobânzi scadente la datoria publica externa şi interna, directe şi garantate de Ministerul Finanţelor;
  • rascumparare anticipată obligaţiuni CONEL în suma de 112,5 milioane dolari;
  • alte plaţi nete (modificarea rezervelor minime în valuta constituite de bancile comerciale, dobânzi încasate la plasamente, cedari de valuta la rezerva statului, plaţi cotizaţii, comisioane bancare şi altele) în suma totala de 34,1 milioane dolari.

Rezerva de aur s-a menţinut la nivelul de 103,5 tone, dar în condiţiile evoluţiei preţurilor internaţionale, valoarea acesteia a crescut la 978,6 milioane dolari, ceea ce face ca rezervele internaţionale ale BNR (valute plus aur) sa se situeze la peste 2,5 miliarde dolari.

Pâna la sfârşitul acestui an, plaţile scadente în contul datoriei publice externe şi interne, directe şi garantate de Ministerul Finanţelor sunt de 1,1 miliarde dolari, din care rascumparari titluri de stat în valuta emise pe piaţa interna în suma de 306 milioane dolari.

În continuare Banca Naţionala a României acţioneaza pentru consolidarea activelor sale de rezerva şi asigurarea serviciului datoriei publice externe.