Comunicat de presă


Rezervele internaţionale - octombrie 2000

02.11.2000

În continuarea procesului de consolidare a rezervelor valutare la Banca Naţională a României, la sfârşitul lunii octombrie 2000 nivelul acestora a crescut la 2 264,3 milioane dolari.

Creşterea cu 128,7 milioane dolari a fost rezultatul următoarelor operaţiuni:

  • intrări de 133,7 milioane dolari din emisiunea de obligaţiuni efectuată de Ministerul Finanţelor pe piaţa internaţională;

  • cumpărări nete ale băncii centrale din piaţa valutară în sumă de 54,5 milioane dolari;

  • venituri din administrarea rezervei internaţionale în sumă de 10,3 milioane dolari;

  • plăţi de 65,3 milioane dolari rate şi dobânzi scadente la datoria publică externă, directă şi garantată de Ministerul Finanţelor;

  • alte plăţi nete (modificarea rezervelor minime în valută constituite de băncile comerciale, cedări de valută la rezerva statului, plăţi cotizaţii, comisioane bancare şi altele) în sumă totală de 4,5 milioane dolari.

Rezerva de aur a crescut la 104,6 tone, dar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a redus la 895,2 milioane dolari, ceea ce face ca rezervele internaţionale ale BNR (valute plus aur) să se situeze la peste 3,1 miliarde dolari.

Până la sfârşitul acestui an, plăţile scadente în contul datoriei publice externe directă şi garantată de Ministerul Finanţelor însumează 164 milioane dolari.

Banca Naţională a României acţionează în continuare pentru consolidarea activelor sale de rezervă şi asigurarea serviciului datoriei publice externe.