Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată centenarului primei legi moderne a paşapoartelor româneşti

16.03.2012

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 19 martie 2012, o monedă din argint dedicată Centenarului primei legi moderne a paşapoartelor româneşti.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 999‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Calitate: proof
  • Cant: zimţat

Aversul prezintă valoarea nominală „10 LEI“ suprapusă peste imaginea paşaportului actual; o reprezentare stilizată a ornamentelor din pagina de paşaport, în care sunt integrate stema şi numele ţării; în partea superioară, anul de emisiune „2012“.

Reversul redă în prim plan portretul regelui Carol I suprapus peste imaginea paşaportului emis în timpul domniei sale şi inscripţiile „PRIMA LEGE MODERNA A PASAPOARTELOR“ şi „CAROL I“; în plan secund, un fragment din textul „Legii asupra pasapoartelor“, anul emiterii acesteia „1912“ şi inscripţia „100 ANI“.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 345,00 lei/buc.

Monedele din argint dedicate centenarului primei legi moderne a paşapoartelor româneşti au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.