Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Societăţii ASTRA din Sibiu

11.11.2011

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 14 noiembrie 2011, o monedă din argint dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Societăţii ASTRA din Sibiu.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 999‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Calitate: proof
  • Cant: zimţat.

Aversul prezintă, la exterior, inscripţia în arc de cerc „150 DE ANI DE LA INFIINTAREA SOCIETATII ASTRA DIN SIBIU“; la interior, portretul şi numele lui Andrei Şaguna, imaginea Palatului ASTRA din Sibiu, inscripţia „ROMANIA“, valoarea nominală „10 LEI“, stema României şi anul de emisiune „2011“.

Reversul prezintă, la exterior, inscripţia circulară „ASOCIATIUNEA TRANSILVANA PENTRU LITERATURA ROMANA SI CULTURA POPORULUI ROMAN“ şi anul înfiinţării „1861“; la interior, simbolul ASTREI, portretele redactorilor primului statut al acesteia şi inscripţiile „PRIMUL STATUT AL ASTREI“ şi „T.Cipariu-G.Baritiu-I.Puscariu“.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 360,00 lei/buc.

Monedele din argint dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Societăţii ASTRA din Sibiu, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.