Comunicat de presă


Emisiune numismatică - set de monetărie cu medalie de argint dedicat aniversării a 125 de ani de la începerea construcţiei Ateneului Român

14.10.2011

Începând cu data de 17 octombrie 2011, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de monetărie cu anul de emisiune 2011, cu medalie din argint dedicat aniversării a 125 de ani de la începerea construcţiei actualului edificiu al Ateneului Român.

Setul de monetărie va conţine monedele româneşti aflate în circulaţie: 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani şi comemorative de 50 bani (Aurel Vlaicu şi Mircea cel Bătrân) - calitate proof, precum şi o medalie din argint.

Caracteristicile medaliei din argint sunt următoarele:

  • Metal: argint
  • Titlu: 800‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 28 mm
  • Greutate: 15,5 g
  • Calitate: proof
  • Cant: neted

Aversul medaliei prezintă clădirea Ateneului Român, anii între care a fost construită aceasta „1886” şi „1888”, anul de emisiune „2011” şi inscripţiile în arc de cerc „ATENEUL ROMAN” şi „BUCURESTI”.

Reversul medaliei prezintă partea dinspre scenă a sălii mari a Ateneului Român, o claviatură de pian şi o vioară; la exterior, inscripţia în arc de cerc „125 DE ANI DE LA INCEPEREA CONSTRUCTIEI”.

Atât medalia, cât şi monedele care alcătuiesc setul sunt realizate în condiţii de calitate proof.

Setul de monetărie va fi prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etui, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale.

Tirajul aprobat al emisiunii este de 1.000 de exemplare.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 200,00 lei/set.

Lansarea în circuitul numismatic, a setului de monetărie, cu anul de emisiune 2011, cu medalie din argint dedicat aniversării a 125 de ani de la începerea construcţiei actualului edificiu al Ateneului Român, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi, şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.