Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monede dedicate aniversării a 625 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mircea cel Bătrân

09.09.2011

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie şi va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 12 septembrie 2011, două monede: o monedă din alamă, de circulaţie, cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani şi o monedă din aur, pentru colecţionare, cu valoare nominală de 200 lei, ambele dedicate aniversării a 625 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mircea cel Bătrân.

Caracteristicile tehnice ale celor două monede sunt următoarele:
 

      Monedă pentru colecţionare Monedă de circulaţie cu
caracter comemorativ
Valoare nominală     200 lei 50 bani
Metal     aur alamă Cu80Zn15Ni5
Titlu     999‰ -
Formă     rotundă rotundă
Diametru     27 mm 23,75 mm
Greutate     15,551 g 6,1 g
Grosime la chenar     - 1,9 mm
Calitate     proof necirculată
Cant     neted inscripţionat cu "ROMANIA"
de două ori, cu steluţă
între cele două cuvinte
Tiraj     250 buc. 5.000.000 buc.

Descrierea monedelor este următoarea:

Aversul pentru moneda de 200 lei prezintă, suprapus parţial peste un cerc haşurat, un grupaj de elemente de design format din: inscripţiile „ROMANIA“ şi „200“, un fragment din imaginea mănăstirii Cozia, anul de emisiune „2011“, valoarea nominală a monedei „200 LEI“ şi stema României.

Aversul pentru moneda de 50 bani prezintă, suprapus parţial peste un cerc haşurat, un grupaj de elemente de design format din: inscripţiile „ROMANIA“ şi „50“, un fragment din imaginea mănăstirii Cozia, anul de emisiune „2011“, valoarea nominală a monedei „50 BANI“ şi stema României.

Reversul, comun, prezintă portretul domnitorului Mircea cel Bătrân într-un medalion oval şi inscripţia în arc de cerc „MIRCEA CEL BATRAN 1386-1418“ pe un fundal care sugerează un ornament mural de pe biserica mănăstirii Cozia.

Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul României.

Monedele din aur, pentru colecţionare, cu valoare nominală de 200 lei, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Monedele de circulaţie cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani, vor avea aceleaşi caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulaţie la cupiura de 50 bani.

Monedele de circulaţie cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani, vor circula în paralel cu monedele de 50 bani, emisiunea 2005 şi emisiunea 2010, aflate în prezent în circulaţie.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, pentru colecţionare, cu valoare nominală de 200 lei, dedicate aniversării a 625 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mircea cel Bătrân, se realizează prin ghişeele sucursalelor regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur pentru colecţionare, cu valoare nominală de 200 lei, inclusiv broşura de prezentare este de 4.360,00 lei/buc.

Punerea în circulaţie a monedelor de circulaţie cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani dedicate aniversării a 625 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mircea cel Bătrân, se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.