Comunicat de presă


Comunicat privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a Băncii Turco-Române

13.05.2002

Direcţia Supraveghere a BNR a prezentat Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale o notă cu privire la deteriorarea situaţiei financiare şi prudenţiale a Băncii Turco-Române. Cu deosebire, a fost notificată înregistrarea de fonduri proprii negative. Indicatorii de prudenţă bancară (expuneri valutare, solvabilitate) continuă să aibă valori negative, iar speratul proces de redresare, prin implicarea instituţiilor de profil din Turcia, nu s-a înfăptuit.

În consecinţă, în temeiul dispoziţiilor art. 69 alin.2 lit. e din Legea nr. 58/1998 - Legea bancară, cu modificările şi completările ulterioare, art. 34 alin.1 lit.b din Legea 101/1998, privind Statutul Băncii Naţionale a României, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 12 şi 17 coroborat cu art.2 lit.a şi b din Legea nr.83/1998 privind procedura falimentului băncilor, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât: 1) retragerea autorizaţiei de funcţionare a Băncii Turco-Române, cu sediul în str. Ion Câmpineanu nr.16, sector 1 - Bucureşti şi 2) sesizarea instanţei competente în vederea declanşării procedurii falimentului la această bancă. Hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Potrivit legii, Hotărârea poate fi contestată la Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, în 15 zile de la data comunicării.