Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea Monetăriei Statului

11.03.2011

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 14 martie 2011, o monedă din argint dedicată aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea Monetăriei Statului.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 999‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Calitate: proof
  • Margine: zimţată

Aversul prezintă o compoziţie care sugerează procesul tehnologic de fabricare a monedelor, stema României, valoarea nominală a monedei - „10 LEI“ şi inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“.

Reversul prezintă imaginea primului sediu al Monetăriei Statului; dedesubt, aversul şi reversurile primelor monede bătute aici; sus şi jos, anii aniversari „1870“ şi „2010“; la exterior, inscripţiile circulare „MONETARIA STATULUI” şi ,,140 DE ANI DE LA INFIINTARE“.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.

Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 1.000 bucăţi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint aferentă emisiunii numismatice dedicate aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea Monetăriei Statului este de 280,00 lei.

Monedele din argint, din emisiunea numismatică "Aniversarea a 140 de ani de la înfiinţarea Monetăriei Statului", au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Pagina emisiunii în secţiunea Numismatică