Comunicat de presă


Emisiune numismatică - medalie din argint dedicată aniversării a 80 de ani de la fondarea şcolii Române de la Roma

28.11.2002

Începând cu data de 29 noiembrie 2002, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o medalie din argint dedicată aniversării a "80 de ani de la fondarea şcolii Române de la Roma".

Caracteristicile monedelor sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • metal: argint;
  • titlu: 999,9/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • margine: netedă;
  • diametru: 37 mm;
  • an emisiune: 2002.

Aversul medaliei conţine sigla ,,Accademia di Romania", de la Roma. În centrul siglei, între două ornamente vegetale, sunt gravaţi unul sub altul anii ,,1922", respectiv ,,2002", ani ce marchează momentul aniversar al fondării şcolii Române de la Roma. Inscripţia ,,80 ANI DE LA FONDAREA SCOLII ROMANE DE LA ROMA", încadrată de două acolade stilizate, urmează circumferinţa medaliei.

Reversul medaliei este redată faţada clădirii ,,Accademia di Romania" de la Roma, edificiu impozant, construit în stil neoclasic. Pe marginea medaliei este gravată circular, în partea de sus, între două acolade stilizate, inscripţia ,,70 ANI DE LA INAUGURAREA PALATULUI ACADEMIEI". Sub această inscripţie sunt menţionaţi anii ,,1932-2002", ani ce marchează momentul aniversar. Sub anii aniversari figurează un ornament vegetal. În câmpul liber de la baza palatului, între două linii paralele, orizontale, inscripţia ,,INALTAT PRIN CONTRIBUTIA BANCII NATIONALE A ROMANIEI" este gravată pe patru rânduri.

Tirajul acestei emisiuni numismatice, destinat vânzării în ţară şi străinătate, este de 250 exemplare.

Comercializarea medaliilor din argint se realizează prin ghişeele sucursalelor Băncii Naţionale a României. Preţul de vânzare este de 475.000 lei/medalie.

Fiecare medalie va fi însoţită de un certificat de autenticitate, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Costurile capsulelor şi certificatului de autenticitate sunt incluse în preţul de vânzare menţionat.

Medaliile din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi comercializate în cutii de prezentare adecvate, ce vor purta pe capac sigla Băncii Naţionale a României. În preţul de comercializare a medaliilor nu este inclus şi preţul cutiilor de prezentare.

Grafica medaliilor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor medalii din argint constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.