Comunicat de presă


Emisiune numismatică - trei monede de aur în emisiunea "Monumente de artă feudală creştină"

13.12.2002

În conformitate cu prevederile Legii nr.101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale Ordonanţei nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr. 244/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 16 decembrie 2002, emisiunea monetară cu caracter numismatic "Monumente de artă feudală creştină". Această emisiune monetară este formată din trei monede din aur, cu valoarea nominală de "500 Lei" fiecare.

Caracteristicile monedelor sunt următoarele:

  • formă: pătrată, cu colţuri rotunjite;
  • metal: aur;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 6,22 grame;
  • margine: netedă;
  • latura pătratului (l): 23,19 mm;
  • raza de racordare: 7 mm;
  • an emisiune: 2002.

Aversul este comun celor trei monede şi conţine în zona centrală, într-un medalion format din două acolade stilizate reunite, Stema României. În jurul medalionului este gravată circular, în partea de sus, inscripţia "ROMANIA", iar în partea de jos valoarea nominală "500 LEI". Anul emisiunii "2002" este inscripţionat pe orizontală, de o parte şi de alta a medalionului.

Reversul monedelor conţine imaginile celor trei monumente: Mănăstirea Bistriţa, Palatul Mogoşoaia şi Biserica Colţea, inscripţiile cu denumirea acestora şi anii care marchează momentele aniversare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestei emisiuni monetare, se realizează prin ghişeele sucursalelor Băncii Naţionale a României. Preţul de vânzare este de 11.625.500 lei/set.

Monedele de aur ce formează emisiunea "Monumente de artă feudală creştină", ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi comercializate numai în set, în cutii de prezentare adecvate, ce vor purta pe capac sigla Băncii Naţionale a României. Fiecare set de monede va fi însoţit de un certificat de autenticitate, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare. În preţul de comercializare a seturilor nu este inclus şi preţul cutiilor de prezentare.

Tirajul întregii emisiuni destinate vânzării în ţară şi străinătate este de 250 de seturi.

Monedele din aur puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998.

Monedele din aur cu valoarea nominală de 500 lei - emisiunea 2002, ce alcătuiesc emisiunea monetară "Monumente de artă feudală creştină", au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din aur constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.