Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „General doctor aviator Victor Anastasiu”

14.01.2011

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 17 ianuarie 2011, o monedă din argint, dedicată aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „General doctor aviator Victor Anastasiu”.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 925‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,104 g
  • Calitate: proof
  • Margine: zimţată.

Aversul prezintă o imagine reprezentându-l pe medicul aviator lt. Victor Anastasiu, întemeietorul Centrului Medical Aeronautic, măsurând tensiunea arterială a unui candidat la şcoala de pilotaj; deasupra imaginii, de sus în jos, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, stema României şi valoarea nominală a monedei ,,10 Lei”.

Reversul prezintă stema Institutului Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială înconjurată de inscripţia semicirculară pe trei rânduri „INSTITUTUL NATIONAL DE MEDICINA AERONAUTICA SI SPATIALA „GL. DR. AV. VICTOR ANASTASIU“, o reprezentare a eroului mitologic Icar şi inscripţia în arc de cerc „1920 - 2010“.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.

Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint este de 265,00 lei.

Monedele din argint, din emisiunea numismatică ,,Aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială General doctor aviator Victor Anastasiu”, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.