Comunicat de presă


Emisiune numismatică - set de trei monede din argint dedicate palatelor Bucureştiului – Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României, Palatul de Justiţie şi Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie şi al Bursei

20.12.2010

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 20 decembrie 2010, un set de trei monede din argint dedicate palatelor Bucureştiului – Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României, Palatul de Justiţie şi Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie şi al Bursei.

Caracteristicile monedelor din argint, care alcătuiesc setul sunt următoarele:

 • Metal: argint
 • Valoare nominală: 10 lei
 • Formă: rotundă
 • Diametru: 37 mm
 • Titlu: 999‰
 • Greutate: 31,103 g
 • Calitate: proof
 • Margine: zimţată
 1. Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României
 2. Aversul prezintă un detaliu al faţadei Palatului Vechi al Băncii Naţionale a României, valoarea nominală a monedei „10 LEI” şi stema României; la exterior, inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA“, „PALATELE BUCURESTIULUI“ şi anul de emisiune „2010“.

  Reversul prezintă, în centru, imaginea Palatului Vechi al Băncii Naţionale a României; sus şi jos, două elemente din decoraţiunea interioară a clădirii; la exterior, inscripţiile semicirculare „PALATUL VECHI“ şi „BANCA NATIONALA A ROMANIEI“.

 3. Palatul de Justiţie
 4. Aversul prezintă una dintre statuile de pe faţada Palatului de Justiţie şi un element din decoraţiunea exterioară a clădirii; valoarea nominală a monedei „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2010“; la exterior, inscripţiile în arc de cerc: „PALATELE BUCURESTIULUI“ şi „ROMANIA“.

  Reversul prezintă inscripţia „PALATUL DE JUSTITIE“, tronsonul central al clădirii şi un element din decoraţiunea acoperişului acesteia.

 5. Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie şi al Bursei
 6. Aversul prezintă un element din decoraţiunea acoperişului Palatului Camerei de Comerţ şi Industrie şi al Bursei; valoarea nominală a monedei „10 LEI”, anul de emisiune „2010“ şi stema României; la exterior, inscripţiile în arc de cerc: „ROMANIA“ şi „PALATELE BUCURESTIULUI“.

  Reversul prezintă Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie şi al Bursei şi grupul statuar de pe frontonul clădirii; la exterior, inscripţia circulară „PALATUL CAMEREI DE COMERT SI INDUSTRIE SI AL BURSEI“.

Monedele din argint, care formează setul, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.

Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 de seturi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede din argint aferente emisiunii numismatice ,,Palatele Bucureştiului – Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României, Palatul de Justiţie şi Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie şi al Bursei - set de trei monede din argint” este de 825,00 lei.

Monedele din argint, care formează setul, aferente acestei emisiuni numismatice, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, care formează setul, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.