Comunicat de presă


BNR ŞI BAFin vor coopera pentru întărirea supravegherii bancare

04.03.2003

Marţi, 4 martie 2003, la Bonn, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi Preşedintele Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht - BAFin (autoritatea de supraveghere a instituţiilor de credit din Germania), Jochen Sanio, au semnat protocolul de cooperare în domeniul supravegherii bancare.

În protocol este stipulată intensificarea schimbului de informaţii între cele două autorităţi de supraveghere bancară. În consecinţă, Banca Naţională a României şi BAFin vor asigura, în cele două ţări, întărirea supravegherii bancare pe o bază consolidată. Totodată, protocolul va înlesni fiecăreia din cele două autorităţi de supraveghere efectuarea de inspecţii la sucursalele şi filialele propriilor grupuri bancare în cealaltă ţară.

Până în prezent, Banca Naţională a României a semnat protocoale de acest fel cu alte două autorităţi de supraveghere a sectorului bancar din state membre ale Uniunii Europene (Banca Italiei şi Banca Greciei). Sunt în faza finală pregătirile pentru semnarea unor acorduri asemănătoare cu Austria şi Olanda.

Întâlnirea de la Bonn, dintre guvernatorul Băncii Naţionale a României şi preşedintele BAFin, desfăşurată într-o atmosferă cordială, a ocazionat un schimb de informaţii extrem de util privind sistemele financiare din cele două ţări şi, în general, din Europa. Ambele părţi au convenit că semnarea protocolului reprezintă un nou pas înainte în direcţia întăririi şi dezvoltării cooperării în domeniul supravegherii bancare luând în considerare viitoarea aderare a României la Uniunea Europeană.