Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 125 de ani de la naşterea scriitorului Liviu Rebreanu

09.12.2010

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 10 decembrie 2010, o monedă din argint, dedicată aniversării a 125 de ani de la naşterea scriitorului Liviu Rebreanu.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 999‰
  • Formă: rotunda
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Calitate: proof
  • Margine: zimţată

Aversul prezintă suprapusă peste un cerc, o compoziţie grafică ce sugerează romanul „Ion“ al scriitorului Liviu Rebreanu; deasupra, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, stema României, valoarea nominală a monedei „10 LEI” şi anul de emisiune „2010”.

Reversul prezintă portretul lui Liviu Rebreanu, suprapus peste un cerc; în stânga, perioada în care a trăit scriitorul „1885” – „1944” şi inscripţia în arc de cerc „LIVIU REBREANU”; în dreapta, jos, semnătura acestuia.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.

Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 1.000 bucăţi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint aferentă emisiunii numismatice dedicate lui Liviu Rebreanu este de 250,00 lei.

Monedele din argint, din emisiunea numismatică ,,Aniversarea a 125 de ani de la naşterea lui Liviu Rebreanu”, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.