Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din aur cu tematica „Istoria aurului - Vultur de la Apahida"

10.04.2003

În conformitate cu prevederile Legii nr.101/1998 privind Statutul său şi ale Ordonanţei nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr. 244/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 14 aprilie 2003, o monedă din aur cu valoarea nominală de 100 lei, cu tematica „Istoria aurului - Vultur de la Apahida".

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • metal: aur;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 1,224 grame;
  • margine: zimţată;
  • diametru: 13,92 mm;
  • an emisiune: 2003.

Aversul monedei are amplasată, în zona centrală, stema României, într-un medalion poligonal, format din două rozete suprapuse, stelate, având 20 de colţuri fiecare. Medalionul, ornamentat în stilul plăcuţelor de harnaşament în formă de rozetă de la Apahida, conţine două benzi, cea interioară cu casete în forma literei „S" şi cea exterioară cu casete în forma literei „omega''. În jurul medalionului este gravată circular, în partea de sus, inscripţia „ROMANIA", iar în partea de jos valoarea nominală „100 LEI". Anul emisiunii „2003" este inscripţionat pe orizontală, de o parte şi de alta a medalionului.

Reversul monedei este reprodusă imaginea uneia dintre plăcile ornamentale ale şeii, în formă de vultur. Corpul vulturului este redat printr-o reţea de casete, de forme diferite, care sugerează penajul păsării. Inscripţia „VULTUR APAHIDA" este gravată circular.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestei emisiuni monetare, se realizează prin ghişeele sucursalelor Băncii Naţionale a României. Preţul de vânzare este de 1 350 000 lei/monedă.

Monedele de aur cu tematica „Istoria aurului - Vultur de la Apahida", ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi comercializate, în cutii de prezentare adecvate, ce vor purta pe capac sigla Băncii Naţionale a României. Fiecare monedă va fi însoţită de un certificat de autenticitate, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare. În preţul de comercializare nu este inclus şi preţul cutiilor de prezentare.

Tirajul întregii emisiuni destinate vânzării în ţară şi străinătate este de 2.000 de exemplare.

Monedele din aur puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998.

Monedele din aur cu valoarea nominală de 100 lei - emisiunea 2003, cu tematica „Istoria aurului - Vultur de la Apahida", au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din aur constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.