Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată poetului Grigore Alexandrescu

26.11.2010

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 noiembrie 2010, o monedă din argint, dedicată poetului Grigore Alexandrescu.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • Valoare nominală: 10 lei
  • Metal: argint
  • Titlu: 999‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 g
  • Calitate: proof
  • Margine: zimţată

Aversul prezintă în centru, o compoziţie grafică ce sugerează poezia lui Grigore Alexandrescu „Umbra lui Mircea. La Cozia“: Mănăstirea Cozia peste care se suprapune conturul portretului domnitorului Mircea cel Bătrân; în stânga, valoarea nominală „10 LEI“; în dreapta, stema României şi anul de emisiune „2010“; în partea inferioară, inscripţia „ROMANIA“ în arc de cerc.

Reversul prezintă, suprapuse parţial peste un cerc, portretul lui Grigore Alexandrescu şi câteva dintre personajele fabulelor scrise de acesta; în partea superioară, inscripţia în arc de cerc „GRIGORE ALEXANDRESCU”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 1.000 bucăţi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint aferentă emisiunii numismatice dedicate poetului Grigore Alexandrescu este de 230,00 lei.

Monedele din argint, din emisiunea numismatică dedicată poetului Grigore Alexandrescu, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.