Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din aur dedicată aniversării a 135 de ani de la naşterea Reginei Maria

12.11.2010

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul BNR, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 15 noiembrie 2010, o monedă din aur dedicată aniversării a 135 de ani de la naşterea Reginei Maria.

Caracteristicile monedei din aur sunt următoarele:

  • valoare nominală: 100 lei;
  • metal: aur;
  • titlu: 900‰;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 21 mm;
  • greutate: 6,452 grame;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată.

Aversul prezintă de sus în jos, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală a monedei „100 LEI”, un medalion cu portretul Reginei Maria; sub medalion, urmând conturul acestuia, inscripţia „REGINA MARII UNIRI”; la exterior, o cunună de lauri.

Reversul prezintă în centru, portretul Reginei Maria purtând coroana cu care a fost încoronată la Alba Iulia, la stânga şi la dreapta, anii „1875” - anul de naştere al reginei, şi „2010” - anul de emisiune al monedei; sub portret, inscripţia în arc de cerc „REGINA MARIA A ROMANIEI MARI”..

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 1.000 bucăţi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur aferentă emisiunii numismatice ,,Aniversarea a 135 de ani de la naşterea Reginei Maria” este de 1 380,00 lei.

Monedele din aur din emisiunea numismatică ,,Aniversarea a 135 de ani de la naşterea Reginei Maria” au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din aur, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.