Comunicat de presă


A IX-a reuniune a Clubului guvernatorilor din zona Mării Negre, Balcani şi Asia Centrală

26.05.2003

BNR a găzduit a IX-a reuniune a Clubului guvernatorilor din zona Mării Negre, Balcani şi Asia Centrală

La Bucureşti, în zilele de 23 şi 24 mai, a avut loc reuniunea Clubului guvernatorilor băncilor centrale din zona Mării Negre, Balcani şi Asia Centrală. Lucrările reuniunii au fost prezidate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Au fost prezenţi membrii clubului, reprezentând băncile centrale din Albania, Armenia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Georgia, Grecia, Kazahstan, Kârgâztan, Macedonia, Moldova, Rusia, Serbia, Turcia şi România.

Clubul guvernatorilor a fost înfiinţat în mai 1998, cu scopul de a îmbunătăţi colaborarea ţărilor membre în domeniul bancar. Între obiectivele de prim ordin se află buna funcţionare a pieţelor monetară şi valutară, intensificarea cooperării economice şi financiare, alte probleme de interes comun pentru ţările participante.

Banca Naţională a României a aderat la Clubul guvernatorilor încă de la înfiinţarea lui. Din 2002, Mugur Isărescu este preşedintele acestui puternic for financiar, ce reuneşte băncile centrale din trei regiuni strategice ale planetei. În această calitate, a prezidat reuniunea de la Bucureşti, a cărei gazdă a fost Banca Naţională a României.

Dezbaterile din cadrul reuniunii de la Bucureşti, cea de-a IX-a, au ocazionat utile schimburi de informaţii şi puncte de vedere cu privire la realităţile politice, sociale şi economice din zonă, tendinţele din sistemul financiar-bancar, evoluţiile monetare. De cel mai mare interes s-au bucurat temele referitoare la ţintirea inflaţiei, fluxurile de capital şi asigurarea convergenţei economiilor din zonă cu criteriile Uniunii Europene.

La reuniunea de la Bucureşti, membrii clubului i-au avut ca invitaţi pe Fabrizio Saccomani - vicepreşedinte al BERD, Stephen Nickell - membru al comitetului de politică monetară al Băncii Angliei şi profesor la London School of Economics, Luigi Passamonti - senior advisor la Banca Mondială şi Bruce Jackson - preşedintele Comitetului SUA pentru NATO, ale căror prezentări au trezit un viu interes şi au provocat dezbateri aprinse.