Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată împlinirii a "150 de ani de la naşterea compozitorului Ciprian Porumbescu"

17.07.2003

În conformitate cu prevederile Legii nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale Ordonanţei nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr. 244/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 21 iulie 2003, o monedă din argint cu valoarea nominală de 500 lei, dedicată împlinirii a "150 de ani de la naşterea compozitorului Ciprian Porumbescu".

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • metal: argint;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • margine: ornamentată;
  • diametru: 37 mm;
  • an emisiune: 2003.

Aversul monedei conţine în partea stângă o compoziţie grafică realizată prin alăturarea simbolică a două dintre instrumentele muzicale (vioară şi pian) folosite cu precădere de Ciprian Porumbescu în activitatea sa componistică şi interpretativă. În partea dreaptă, sunt amplasate Stema României şi valoarea nominală "500 LEI". În partea superioară, inscripţia ,,ROMANIA" este gravată circular. Sub această inscripţie este menţionat, pe orizontală, anul de emisiune ,,2003".

Reversul monedei este reprodus portretul compozitorului Ciprian Porumbescu. Inscripţia "CIPRIAN PORUMBESCU" şi anii "1853 - 1883" (reprezentând anul naşterii şi al trecerii în nefiinţă), despărţite de un ornament muzical, sunt gravate circular, urmând circumferinţa monedei. De o parte şi de alta a portretului este redat un fragment dintr-o creaţie muzicală a compozitorului.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de un certificat de autenticitate înseriat, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.

Tirajul întregii emisiuni destinate vânzării în ţară şi străinătate este de 500 de exemplare.

Monedele din argint puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr. 244/1998.

Monedele din argint cu valoarea nominală de 500 lei - emisiunea 2003, dedicate împlinirii a "150 de ani de la naşterea compozitorului Ciprian Porumbescu'', au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din argint constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.