Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă de argint dedicată aniversării a 500 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Râmnicului

16.09.2003

În conformitate cu prevederile Legii nr.101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale Ordonanţei nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 22 septembrie 2003, o monedă cu valoarea nominală de 500 lei, dedicată aniversării a 500 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Râmnicului.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • metal: argint;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • margine: netedă;
  • diametru: 37 mm.

Aversul monedei conţine în partea superioară inscripţia ,,ROMANIA", stema României şi valoarea nominală ,,500 LEI". Dedesubt, între două ornamente, este gravată pe trei rânduri inscripţia ,,SFANTA EPISCOPIE A RAMNICULUI CTITORITA SUB RADU CEL MARE (1495-1508)''. Inscripţia este încadrată în partea stângă de un simbol în formă de peşte, simbolul creştinismului, peste care este suprapusă monograma lui Iisus Hristos, iar în dreapta, de mitra Episcopiei Râmnicului. Anul emisiunii, ,,2003'', este menţionat în partea inferioară a aversului.

Pe reversul monedei este reprodusă stema Episcopiei Râmnicului, având în centru chipul sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, ctitorul Catedralei Episcopale de la Râmnic. Inscripţia ,,500 ANI DE LA INFIINTAREA EPISCOPIEI RAMNICULUI'' este gravată circular, urmând circumferinţa monedei. Anii ,,1503-2003'', care marchează momentul aniversar, sunt amplasaţi în partea inferioară, între două ornamente cruciforme.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de un certificat de autenticitate înseriat, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.

Tirajul întregii emisiuni destinate vânzării în ţară şi străinătate este de 500 de exemplare.

Monedele din argint puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998.

Monedele din argint dedicate aniversării a 500 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Râmnicului au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din argint constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.