Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă de aur dedicată aniversării a 625 de ani de la începerea construcţiei Castelului Bran

17.10.2003

În conformitate cu prevederile Legii nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale Ordonanţei nr. 45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 20 octombrie 2003, o monedă cu valoarea nominală de 5 000 lei, dedicată aniversării a 625 de ani de la începerea construcţiei Castelului Bran. Această emisiune face parte din ciclul tematic ,,Monumente de artă feudală creştină".

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • metal: aur;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • margine: netedă;
  • diametru: 35 mm.

Aversul monedei are gravat, în zona centrală, un scut despicat, fiecare din cele două câmpuri ale scutului conţinând câte un ornament şi o stemă, respectiv stema României, în stânga şi stema oraşului Braşov, în dreapta. Inscripţia ,,ROMANIA" şi anul emisiunii ,,2003" sunt gravate în partea superioară, deasupra unui ornament romboidal. În partea inferioară este inscripţionată valoarea nominală ,,5 000 LEI".

Pe reversul monedei este reprodusă macheta Castelului Bran, având în partea de jos o eşarfă cu inscripţia ,,CASTELUL BRAN". În partea superioară, urmând circumferinţa monedei, este gravată semicircular inscripţia ,,625 ANI DE LA INCEPEREA CONSTRUCTIEI". Anii ,,1378'' şi ,,2003'' ce marchează momentul aniversar, sunt amplasaţi, într-un medalion în formă de scut.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de un certificat de autenticitate înseriat, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.

Tirajul întregii emisiuni destinate vânzării în ţară şi străinătate este de 250 de exemplare. Preţul de vânzare este de 17 670 000 lei/monedă.

Monedele din aur puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998.

Monedele din aur dedicate aniversării a 625 de ani de la începerea construcţiei Castelului Bran au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din aur constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.