Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din aur dedicată aniversării a 125 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române

11.06.2010

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 14 iunie 2010, o monedă din aur, dedicată aniversării a 125 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române.

Caracteristicile monedelor din aur sunt următoarele:

  • valoare nominală: 200 lei;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 27 mm;
  • titlu: 999‰;
  • greutate: 15,551 g;
  • calitate: proof;
  • margine: netedă;
  • tiraj: 1 000 buc.

Aversul prezintă în centru, înscrise parţial într-un chenar circular, imaginea Catedralei Patriarhale, valoarea nominală „200 LEI“, stema României şi anul de emisiune „2010"; la exterior, în stânga-sus, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“.

Reversul prezintă în centru, înscrise într-un chenar circular, reprezentarea unui fragment din icoana Sfintei Treimi - sus, stema Patriarhiei Române - jos şi anii „1885" - în stânga şi „1925" - în dreapta; la exterior, inscripţiile circulare „125 DE ANI DE LA RECUNOASTEREA AUTOCEFALIEI BISERICII ORTODOXE ROMANE“ şi „85 DE ANI DE LA INFIINTAREA PATRIARHIEI ROMANE“.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur aferentă emisiunii numismatice „Aniversarea a 125 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Românei” este de 3 150 lei.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Monedele din aur, din emisiunea dedicată aniversării a 125 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, din emisiunea numismatică „Aniversarea a 125 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi a 85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române”, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.