Comunicat de presă


Emisiuni numismatice - „130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României” (set de trei monede) şi „Eugeniu Carada – ctitorul Băncii Naţionale a României” (monedă din aur)

30.04.2010

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 30 aprilie 2010, o monedă din aur, o monedă din argint şi o monedă din tombac cuprat dedicate aniversării a „130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României” şi o monedă din aur dedicată lui „Eugeniu Carada – ctitorul Băncii Naţionale a României”.

Caracteristicile monedelor din aur, argint şi tombac cuprat, din emisiunea numismatică „Aniversarea a 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României” sunt următoarele:

valoare nominală 200 lei 10 lei 1 leu
metal aur argint tombac cuprat
formă rotundă rotundă rotundă
diametru 27 mm 37 mm 37 mm
titlu 999‰ 999‰ -
greutate 15,551 g 31,103 g 23,50 g
calitate proof proof proof
margine netedă netedă netedă
tiraj 1 500 3 000 1 500

Aversul prezintă anul de emisiune „2010”, imaginea Palatului nou al Băncii Naţionale a României, stema României, valoarea nominală („200 LEI”, „10 LEI” sau „1 LEU”) şi inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”.

Reversul prezintă anul înfiinţării băncii centrale „1880”, imaginea Palatului vechi al Băncii Naţionale a României, sigla BNR într-un scut ornamentat încadrată de inscripţia „130 ANI” şi inscripţia semicirculară „BANCA NATIONALA A ROMANIEI”.

Preţurile de vânzare, exclusiv TVA, sunt următoarele: 2 600 lei/buc. pentru moneda din aur, 170 lei/buc. pentru moneda din argint şi 60 lei/buc. pentru moneda din tombac cuprat.

Caracteristicile monedelor din aur, din emisiunea numismatică „Eugeniu Carada – ctitorul Băncii Naţionale a României” sunt următoarele:

valoare nominală 100 lei
metal aur
formă rotundă
diametru 21 mm
titlu 900‰
greutate 6,452 g
calitate proof
margine zimţată
tiraj 500

Aversul prezintă inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României şi valoarea nominală „100 LEI”, imaginea Palatului vechi al Băncii Naţionale a României şi anul de emisiune „2010”.

Reversul prezintă portretul lui Eugeniu Carada înconjurat de inscripţiile circulare „EUGENIU CARADA” şi „CTITORUL BANCII NATIONALE A ROMANIEI”, iar în dreapta portretului, anii „1836” şi „1910”.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, este de 1 .100 lei.

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat, din emisiunea dedicată aniversării a „130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României” şi monedele din aur din emisiunea „Eugeniu Carada - ctitorul Băncii Naţionale a României”, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a acestor emisiuni numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Monedele pot fi prezentate şi în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR. Preţurile menţionate mai sus nu includ preţul acestor cutii de prezentare.

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat, din emisiunea dedicată aniversării a „130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României” şi monedele din aur din emisiunea „Eugeniu Carada - ctitorul Băncii Naţionale a României”, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, argint şi tombac cuprat, din emisiunea dedicată aniversării a „130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României” şi a monedelor din aur din emisiunea „Eugeniu Carada - ctitorul Băncii Naţionale a României”, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.