Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din aur dedicată aniversării a 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

09.04.2010

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 12 aprilie 2010, o monedă din aur dedicată aniversării a 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • valoare nominală: 500 lei;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 35 mm;
  • metal: aur;
  • titlu: 999‰;
  • greutate: 31,103 g;
  • calitate: proof;
  • margine: netedă.

Aversul prezintă, de sus în jos, stema României, suprapusă parţial peste valoarea nominală – 500 LEI; o carte deschisă, aşezată pe o cunună de lauri, pe paginile căreia se găsesc: portretul din 1869 al lui Mihai Eminescu – stânga şi câteva semnături ale poetului – dreapta; stema şi ansamblul carte-lauri sunt plasate peste un cerc dublu; la exterior, în partea inferioară, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”.

Reversul prezintă, în centru, casa memorială de la Ipoteşti, în care a copilărit Eminescu şi portretul din 1885 al acestuia, înconjurate de un cerc dublu corespunzător celui de pe avers; la exterior, inscripţiile în arc de cerc: „MIHAI EMINESCU” – sus, „160 ANI DE LA NASTEREA POETULUI” – jos, „1850” – la stânga şi „2010” – la dreapta.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Preţul de vânzare este de 4 980 lei, exclusiv TVA.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, din emisiunea numismatică dedicată aniversării a 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.