Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint sărbătorind 150 de ani de la naşterea lui Anghel Saligny

01.09.2004

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale Ordonanţei nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 13 septembrie 2004, o monedă din argint cu valoarea nominală de 500 lei, emisiunea "Anghel Saligny - 150 de ani de la naştere".

Caracteristicile medaliei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • metal: argint;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • margine: netedă;
  • diametru: 37 mm.

Aversul monedei conţine, în centru, imaginea podului de la Cernavodă, cea mai importantă realizare a lui Anghel Saligny. Sub imagine sunt inscripţionate denumirea construcţiei şi locaţia acesteia "PODUL DE LA CERNAVODA". În stânga, sunt amplasate stema României şi inscripţia "ROMANIA". Anul emisiunii "2004" şi valoarea nominală "500 LEI", figurează în partea inferioară a monedei.

Pe revers este reprodus portretul lui Anghel Saligny. Inscripţia "ANGHEL SALIGNY - 150 ANI DE LA NASTERE" este gravată circular, urmând circumferinţa monedei. Anii "1854-1925" (reprezentând anul naşterii şi cel al trecerii în nefiinţă), despărţiţi de o linie orizontală, sunt amplsaţi unul sub altul, în partea dreaptă a portretului. În partea inferioară este reprodusă, în facsimil, semnătura lui Anghel Saligny.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de un certificat de autenticitate, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.

Tirajul întregii emisiuni destinate vânzării în ţară şi străinătate este de 500 de exemplare. Preţul de vânzare este de 810000 lei/monedă. Costurile capsulelor, certificatului de autenticitate şi pliantului de prezentare a emisiunii, sunt incluse în preţul de vânzare menţionat.

Monedele vor fi vândute în cutii de prezentare adecvate. În preţul de comercializare nu este inclus preţul cutiilor de prezentare şi cota TVA de 19%.

Monedele din argint puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998.

Monedele din argint, emisiunea "Anghel Saligny - 150 de ani de la naştere", au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din argint constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, emisiunea "Anghel Saligny - 150 de ani de la naştere", se realizează prin ghişeele sucursalelor Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.