Comunicat de presă


Emisiune numismatică - o monedă din aur, o monedă din argint şi o monedă din tombac cuprat dedicate aniversării a 190 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu

29.12.2009

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 30 decembrie 2009, o monedă din aur, o monedă din argint şi o monedă din tombac cuprat dedicate aniversării a 190 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu – istoric, scriitor şi revoluţionar român.

Caracteristicile monedelor din aur, argint şi tombac cuprat sunt următoarele:

valoare nominală   500 lei   10 lei   1 leu
metal aur argint tombac cuprat
formă rotundă rotundă rotundă
diametru 35 mm 37 mm 37 mm
titlu 999‰ 999‰ -
greutate 31,103 g 31,103 g 23,5 g
calitate proof proof proof
margine netedă netedă netedă
tiraj 500 1000 1000


Aversul prezintă în partea superioară, stema României; dedesubt, valoarea nominală a monedei (1 LEU, 10 LEI sau 500 LEI); în partea inferioară, în interiorul unei cununi de lauri, o reproducere a picturii „România Revoluţionară” de Constantin Daniel Rosenthal.

Reversul prezintă în partea stângă, în plan apropiat, portretul lui Nicolae Bălcescu reprodus după o pictură de Gheorghe Tattarescu; în dreapta, în plan îndepărtat, parţial acoperită de portret, o reprezentare a grupului de revoluţionari paşoptişti din acuarela lui Costache Petrescu şi anii „1819”, „2009”; la exterior, inscripţiile semicirculare „DREPTATE FRATIE UNITATE” - sus şi „NICOLAE BALCESCU” - jos.

Preţurile de vânzare, exclusiv TVA, sunt următoarele: 5.130 lei/buc. pentru moneda de aur, 180 lei/buc. pentru moneda de argint şi 70 lei/buc. pentru moneda de tombac cuprat.

Fiecare monedă, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Monedele pot fi prezentate şi în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR. Preţurile menţionate mai sus nu includ preţul acestor cutii de prezentare.

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat, dedicate aniversării a 190 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu – istoric, scriitor şi revoluţionar român, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, argint şi tombac cuprat, din emisiunea dedicată aniversării a 190 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu – istoric, scriitor şi revoluţionar român se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.