Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 300 de ani de la naşterea episcopului Petru Pavel Aron

14.12.2009

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 16 decembrie 2009, o monedă din argint dedicată aniversării a 300 de ani de la naşterea episcopului Petru Pavel Aron.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 lei;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 37 mm;
  • metal: argint;
  • titlu: 999‰;
  • greutate: 31,103 grame;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată.

Aversul prezintă Catedrala Sf. Treime din Blaj flancată de clădirile seminarului teologic şi şcolii „de obşte” - înfiinţată de Petru Pavel Aron, inscripţia „ROMANIA”, valoarea nominală -10 LEI, stema României şi anul de emisiune – 2009, iar în partea de jos, o imagine de epocă reprezentând un profesor care se adresează unui grup de elevi.

Reversul prezintă portretul episcopului Petru Pavel Aron, blazonul acestuia şi inscripţiile „1709” şi „1764”, iar în stânga, inscripţia în arc de cerc „PETRU PAVEL ARON”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR, cu folio argintiu.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Preţul de vânzare este de 180 lei, exclusiv TVA. Preţul nu include contravaloarea cutiei de prezentare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea numismatică dedicată aniversării a 300 de ani de la naşterea episcopului Petru Pavel Aron, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.