Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint cu tema „Timişoara - primul oraş european iluminat electric”

23.11.2009

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 25 noiembrie 2009, o monedă din argint cu tema: Timişoara - primul oraş european iluminat electric.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 lei;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 37 mm;
  • metal: argint;
  • titlu: 999‰;
  • greutate: 31,103 grame;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată.

Aversul prezintă în partea stângă valoarea nominală 10 LEI, un felinar de epocă pentru iluminatul stradal, inscripţia „ROMANIA”, anul de emisiune 2009 şi stema României, iar în partea dreaptă imaginile câtorva clădiri şi monumente reprezentative din Timişoara, şi anume: Domul romano-catolic, un fragment din monumentul Sfintei Treimi, statuia Fecioarei Maria, Opera română, Catedrala ortodoxă, Muzeul Banatului şi podul „Mitropolit Şaguna” peste râul Bega.

Reversul prezintă inscripţia în arc de cerc pe patru rânduri „TIMISOARA – PRIMUL ORAS EUROPEAN ILUMINAT ELECTRIC”, imagini reprezentând: centrala hidroelectrică de pe râul Bega, un grup de trei generatoare de curent electric şi clădirea primei centrale electrice din Timişoara, iar în partea de jos, inscripţia „1884”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR, cu folio argintiu.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Preţul de vânzare este de 170 lei, exclusiv TVA. Preţul nu include contravaloarea cutiei de prezentare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea cu tema: Timişoara - primul oraş european iluminat electric, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.