Comunicat de presă


Emisiune numismatică - o monedă din aur, o monedă din argint şi o monedă din tombac cuprat dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Statului Major General al Armatei Române

10.11.2009

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 12 noiembrie 2009, o monedă din aur, o monedă din argint şi o monedă din tombac cuprat dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Statului Major General al Armatei Române.

Caracteristicile monedelor din aur, argint şi tombac cuprat sunt următoarele:

valoare nominală   100 lei   5 lei   1 leu
metal aur argint tombac cuprat
diametru 21 mm 30 mm 37 mm
titlu 999‰ 925‰ -
greutate 6,452 g 15,55 g 23,50 g
calitate proof proof proof
margine zimţată zimţată zimţată
tiraj 250 500 500


Aversul prezintă în partea dreaptă portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi numele acestuia în arc de cerc; în stânga, de sus în jos, valoarea nominală a monedei, inscripţia „ROMANIA”, stema României şi anul de emisiune.

Reversul prezintă în partea superioară o imagine reprezentând întâlnirea trupelor celor două Principate Române – Moldova şi Ţara Românească – în tabăra de la Socola şi inscripţia „1859”; în partea de jos a imaginii, suprapus parţial peste aceasta, semnul distinctiv, din anul 1860, al Statului Major şi inscripţia „150 ANI STATUL MAJOR GENERAL”.

Fiecare monedă, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR.

Monedele din aur, argint şi tombac cuprat, dedicate aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Statului Major General al Armatei Române, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Preţurile de vânzare, exclusiv TVA, sunt următoarele: 1.000 lei/buc. pentru moneda de aur, 120 lei/buc. pentru moneda de argint şi 65 lei/buc. pentru moneda de tombac cuprat şi nu includ preţul casetei de prezentare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, argint şi tombac cuprat, din emisiunea dedicată aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Statului Major General al Armatei Române se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.