Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 1900 de ani de la inaugurarea Monumentului de la Adamclisi

19.10.2009

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul BNR, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 21 octombrie 2009, o monedă din argint dedicată aniversării a 1900 de ani de la inaugurarea Monumentului de la Adamclisi.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 lei;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 37 mm;
  • metal: argint;
  • titlu: 999‰;
  • greutate: 31,103 grame;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată.

Aversul prezintă în jumătatea superioară, stema României, valoarea nominală – 10 LEI şi inscripţia semicirculară „ROMANIA”; în jumătatea inferioară, trei metope înfăţişând imagini ale războiului dintre romani şi daci, iar dedesubt anul de emisiune – 2009.

Reversul prezintă în prim-plan, portretul împăratului roman Traian şi inscripţia semicirculară cu numele acestuia, iar în plan secund, monumentul triumfal de la Adamclisi; sus şi jos, inscripţiile „TROPAEUM TRAIANI” şi „1900 DE ANI”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR, cu folio argintiu.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Preţul de vânzare este de 170 lei, exclusiv TVA.

Preţul nu include contravaloarea casetelor.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 1900 de ani de la inaugurarea monumentului de la Adamclisi, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.