Comunicat de presă


Precizări ale d-lui Adrian Vasilescu - Consilier al guvernatorului BNR

28.06.2003

Aprecierile comisiilor juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, cu privire la situaţiile de incompatibilitate de la Banca Naţională, au trezit un interes aparte. Cred însă că sunt necesare câteva precizări.

  1. Unele persoane din conducerea BNR, între care viceguvernatorul Mihai Bogza, reprezintă Banca Naţională în diferite foruri ca efect al unor reglementări prevăzute expres în legi speciale. Pentru astfel de cazuri au fost adresate Primului Ministru cereri de derogare. Dacă nu vor primi derogările solicitate, reprezentanţii Băncii Naţionale vor opta pentru funcţiile deţinute la BNR şi se vor retrage din cele considerate incompatibile.
  2. Nu au cerut derogări, optând deja pentru funcţiile deţinute la Banca Naţională, prim-viceguvernatorul Emil Ghizari, viceguvernatorul Cristian Popa şi câţiva directori. Mai mult, viceguvernatorul Cristian Popa a solicitat, încă din luna februarie a.c., să nu-i mai fie reînnoit mandatul la Transfond.
  3. Consider că toate acele cazuri speciale, de reprezentare a Băncii Naţionale, prin persoane cu funcţii de conducere, în foruri cum sunt Fondul de garantare a depozitelor populaţiei, comisiile de privatizare, Consiliul de Administraţie al Institutului Bancar Român, impun o analiză atentă şi măsuri care să rezolve atât un conflict specific de legi, cât şi buna funcţionare a instituţiilor în cauză.