Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la inaugurarea Portului Constanţa

05.10.2009

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul BNR, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 7 octombrie 2009, o monedă din argint dedicată aniversării a 100 de ani de la inaugurarea Portului Constanţa.

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele:

  • valoare nominală: 10 lei;
  • formă: rotundă;
  • diametru: 37 mm;
  • metal: argint;
  • titlu: 999‰;
  • greutate: 31,103 grame;
  • calitate: proof;
  • margine: zimţată.

Aversul prezintă în partea stângă, în prim plan, imaginea Bricului „Mircea” – nava şcoală a Marinei Române; în dreapta, valoarea nominală a monedei – 10 LEI, iar deasupra ei, imaginea Farului „Carol I”; în plan secund, o imagine dinspre mare a oraşului Constanţa, în care se disting: în partea stângă, Catedrala ortodoxă, iar în dreapta, Cazinoul; în jumătatea superioară, inscripţia „ROMANIA”, stema ţării şi anul emisiunii – 2009.

Reversul prezintă în jumătatea inferioară, în prim plan, o navă comercială modernă, iar în plan secund, silozurile din Portul Constanţa, proiectate de inginerul Anghel Saligny; în jumătatea superioară, inscripţia „100 DE ANI DE LA INAUGURAREA PORTULUI CONSTANTA 1909”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Monedele vor fi prezentate în cutii adecvate, pe al căror capac este inscripţionată sigla BNR, cu folio argintiu.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Preţul de vânzare este de 170 lei, exclusiv TVA.

Preţul nu include contravaloarea casetelor.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicată aniversării a 100 de ani de la inaugurarea Portului Constanţa, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.