Comunicat de presă


Banca Naţională a României şi Banca Greciei vor coopera pentru întărirea supravegherii bancare

24.01.2003

Vineri, 24 ianuarie 2003, la Bucureşti, Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi Guvernatorul Băncii Greciei, Nicholas C. Garganas, au semnat protocolul de cooperare în domeniul supravegherii bancare.

În protocol este stipulată intensificarea schimbului de informaţii între cele două autorităţi de supraveghere bancară. În consecinţă, Banca Naţională a României şi Banca Greciei vor asigura, în cele două ţări, întărirea supravegherii bancare pe o bază consolidată. Totodată, protocolul va înlesni fiecăreia din cele două bănci centrale efectuarea de inspecţii la sucursalele şi filialele propriilor grupuri bancare în cealaltă ţară.

La sfârşitul anului 2002, Banca Naţională a României a semnat primul protocol de acest fel cu o bancă centrală a unui stat din Uniunea Europeană, Banca Italiei. Sunt în faza finală pregătirile pentru semnarea unor acorduri asemănătoare cu Germania şi Olanda.

În România funcţionează patru bănci româneşti cu capital majoritar grecesc şi o sucursală a unei bănci din Grecia. Băncile cu participare de capital străin reprezintă jumătate din sistemul bancar românesc.

Întâlnirea de la Bucureşti, dintre guvernatorii Băncii Naţionale a României şi Băncii Greciei, desfăşurată într-o atmosferă cordială, a ocazionat un schimb de vederi extrem de util privind sistemele financiare din cele două ţări şi, în general, din Europa. De asemenea, cei doi guvernatori au explorat şi posibilităţile unei viitoare cooperări în domenii de interes reciproc care vizează funcţiile băncilor centrale.