Comunicat de presă


Emisiune numismatică - dedicată "Istoriei aurului - Tezaurul de la Pietroasa"

17.12.2001

În conformitate cu prevederile Legii nr.101/1998 privind Statutul său şi ale Ordonanţei nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr. 244/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 20 decembrie 2001, patru monede din aur cu valoarea nominală de 500 lei, dedicate "Istoriei aurului - Tezaurul de la Pietroasa", tezaur cunoscut şi sub numele "Cloşca cu puii de aur".

Caracteristicile monedelor sunt următoarele:

  • formă: octogonală;
  • metal: aur;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 6,22 grame;
  • margine: netedă;
  • latura octogonului (l): 9 mm;
  • raza cercului circumscris (R): 11,75 mm;
  • an emisiune: 2001.

Aversul este comun celor patru monede şi conţine în zona centrală un medalion circular, în interiorul căruia este reprodusă Stema României, înconjurată de un element decorativ (dublă sinusoidă), inspirat după motivele vegetale ce ornează interiorul "Marelui platou circular" (piesă foarte valoroasă, componentă a "Tezaurului de la Pietroasa"). În jurul medalionului este gravată circular, în partea de sus inscripţia "ROMANIA", iar în partea de jos valoarea nominală "500 LEI". Anul emisiunii ,,2001" este inscripţionat pe orizontală, de o parte şi de alta a medalionului circular.

Reversul monedelor conţine, în centru, reprezentarea grafică a celor mai frumoase patru piese din ,,Tezaurul de la Pietroasa" şi anume : "fibula mare" (cloşca), "fibule mijlocii" (puii), "vas dodecagonal", "vas oenochoe", precum şi inscripţia comună "TEZAURUL DE LA PIETROASA"

Monedele de aur ce formează emisiunea ,,Tezaurul de la Pietroasa", ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi comercializate numai în set, în cutii de prezentare adecvate, din lemn, ce vor purta pe capac sigla Băncii Naţionale a României. Fiecare set de monede va fi însoţit de un certificat de autenticitate înseriat, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.

Tirajul întregii emisiuni destinate vânzării în ţară şi străinătate este de 250 de seturi.

Monedele din aur puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998.

Monedele din aur cu valoarea nominală de 500 lei - emisiunea 2001, dedicate "Istoriei aurului - Tezaurul de la Pietroasa", au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din aur constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur cu valoarea nominală de 500 lei - emisiunea 2001, se realizează prin ghişeele sucursalelor Băncii Naţionale a României.