Comunicat de presă


Emisiune numismatică - set de monetărie 2002

23.05.2002

Banca Naţională a României, preluând iniţiativa autorităţilor monetare internaţionale de a oferi spre vânzare numismaţilor, precum şi tuturor persoanelor interesate, diverse bunuri numismatice, a pus în vânzare, prin ghişeele sucursalelor sale, un nou set de monetărie cu anul de emisiune 2002.

În scopul individualizării, acest set va conţine, în afara monedelor în circulaţie şi o medalie jubiliară din argint dedicată ,,Reuniunii anuale a Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare". Pe această medalie sunt înscrise date referitoare la locul şi perioada de desfăşurare a manifestării precum şi alte elemente grafice cu privire la semnificaţia instituţiei şi a acţiunii desfăşurată în România.

Caracteristicile medaliei sunt următoarele:

  • formă: rotundă ;
  • metal: aliaj de argint;
  • titlu: 800 /1000;
  • greutate: 10 grame;
  • diametru: 28 mm.

Designul medaliei conţine imaginea Ateneului Român, o compoziţie grafică decorativă semnificând instituţia şi obiectivele reuniunii, inscripţia ,,CONFERINŢA ANUALA BERD" ca şi perioada şi locul desfăşurării acesteia.

Toate piesele conţinute în pliant se remarcă printr-o calitate deosebită ca urmare a caracteristicilor de batere ,,proof".

Pliantul de prezentare are format de carte, conţinând 6 pagini, cele 9 monede fiind încastrate în paginile 3-4. Pe coperţile setului sunt reproduse: Ateneul Român, desenele aversului şi reversului medaliei, o prezentare în limbile română şi engleză a caracteristicilor medaliei jubiliare şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Tirajul întregii emisiuni destinate vânzării în ţară şi străinătate este de 1 500 de seturi de monetărie cu anul de emisiune 2002, preţul de vânzare fiind de 310.000 lei/set