Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint din emisiunea ,,Centenarul Societăţii Numismatice Române''

18.12.2003

În conformitate cu prevederile Legii nr.101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale Ordonanţei nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 22 decembrie 2003, o monedă din argint cu valoarea nominală de 500 lei, emisiunea ,,Centenarul Societăţii Numismatice Române''.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • metal: argint;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • margine: netedă;
  • diametru: 37 mm.

Aversul monedei are gravat, în partea stângă, o compoziţie grafică sub forma unui corn al abundenţei, simbolizând numismatica românească, din care curg câteva dintre monedele ce au circulat pe teritoriul ţării noastre, din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. Monedele reprezentate sunt: două histriene, una romană cu capul împăratului Traian, una dacică şi două cu valoarea nominală 1 leu, emisiunile 1914 şi 1993. În partea dreaptă se regăsesc Stema României, inscripţia ,,ROMANIA" şi anul emisiunii ,,2003". În partea inferioară este inscripţionată, urmând circumferinţa monedei, valoarea nominală ,,500 LEI".

Pe reversul monedei este reprodusă emblema Societăţii Numismatice Române (capul zeiţei Minerva cu scut şi torţă aprinsă). Inscripţia ,,CENTENARUL SOCIETATII NUMISMATICE ROMANE'' este gravată circular, urmând circumferinţa monedei. Anii ,,1903-2003'', care marchează momentul aniversar, sunt amplasaţi în partea inferioară, între două ornamente romboidale şi vegetale.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de un certificat de autenticitate înseriat, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.

Tirajul întregii emisiuni destinate vânzării în ţară şi străinătate este de 1 000 de exemplare. Preţul de vânzare este de 760 000 lei/monedă.

Monedele pot fi vândute la cererea solicitanţilor şi în cutii de prezentare adecvate. În preţul de comercializare nu este inclus şi preţul cutiilor de prezentare.

Monedele din argint puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998.

Monedele din argint, emisiunea ,,Centenarul Societăţii Numismatice Române'', au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din argint constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, emisiunea ,,Centenarul Societăţii Numismatice Române'', se realizează prin ghişeele sucursalelor Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.