Comunicat de presă


Emisiune numismatică - medalie din argint dedicată aniversării a "55 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)"

23.03.2004

Începând cu data de 24 martie 2004, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o medalie din argint dedicată aniversării a "55 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)".

Caracteristicile medaliei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • metal: argint;
  • titlu: 800/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 27,00 grame;
  • margine: netedă;
  • diametru: 35 mm.

Aversul conţine, în centru, stema României şi Arcul de Triumf din Bucureşti suprapus peste harta României. Inscripţiile şi sunt amplasate una sub alta pe orizontală, în partea stângă a medaliei. În partea de jos a medaliei, urmând circumferinţa acesteia, sunt gravaţi anii relevanţi <1990-1994-2004>, care marchează evoluţia relaţiilor dintre România şi NATO.

Reversul redă în centru o compoziţie simbolică, compusă din sigla NATO susţinută în partea inferioară de două ramuri de măslin (simbol al păcii garantată de organizaţie) şi anii relevanţi <1949-1952-1955-1982-1999-2004>, amplasaţi în semicerc (primul an reprezintă anul de fondare a organizaţiei, iar ceilalţi marchează anii în care noi membri au aderat la NATO). Compoziţia simbolică este înconjurată de un cerc format din 26 de stele, reprezentând numărul total de ţări membre NATO (inclusiv cele 7 ţări, printre care şi România, ce vor adera la Organizaţia NATO pe 2 aprilie 2004). Inscripţiile aniversare şi sunt gravate pe circumferinţa medaliei.

Tirajul acestei emisiuni numismatice, destinat vânzării în ţară şi străinătate, este de 500 exemplare.

Comercializarea medaliilor din argint se realizează prin ghişeele sucursalelor Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. Preţul de vânzare este de 450 000 lei/medalie. Preţul de vânzare menţionat nu include preţul cutiilor de prezentare şi cota TVA de 19 %.

Fiecare medalie va fi însoţită de un certificat de autenticitate, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central.

Costurile capsulelor şi certificatului de autenticitate sunt incluse în preţul de vânzare menţionat.

Medaliile din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi comercializate în cutii de prezentare adecvate, ce vor purta pe capac sigla Băncii Naţionale a României.

Grafica medaliilor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor medalii din argint constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.