Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din aur în emisiunea "Istoria aurului - engolpion cantacuzin''

07.12.2004

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale Ordonanţei nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 13 decembrie 2004, o monedă din aur cu valoarea nominală de 100 lei, emisiunea "Istoria aurului - engolpion cantacuzin''.  

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • metal: aur;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 1,224 grame;
  • margine: zimţată;
  • diametru: 13,92 mm.

Aversul monedei conţine în centru inscripţia ,,Romania" susţinută de un ornament medieval compus din două păsări afrontate. Stema României, flancată de anul emisiunii "2004", fragmentat în două şi valoarea nominală "100 lei" sunt amplasate în partea superioară, respectiv inferioară a monedei.

Pe reversul monedei este reprodusă imaginea engolpionului arhieresc din aur reprezentând vulturul bicefal cu cruce, simbol heraldic al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol. Inscripţia ,,engolpion cantacuzin" este gravată circular, de o parte şi de alta a vulturului bicefal, urmând circumferinţa monedei.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de un certificat de autenticitate, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.

Tirajul maxim al acestei emisiuni, destinat vânzării în ţară şi străinătate este de 1 000 de exemplare. Preţul de vânzare este de 1 560 000 lei/monedă. Costurile capsulelor, certificatului de autenticitate şi pliantului de prezentare a emisiunii, sunt incluse în preţul de vânzare menţionat.

Monedele pot fi vândute, la cererea solicitanţilor, în cutii de prezentare adecvate. În preţul de comercializare nu sunt incluse preţul cutiilor de prezentare şi cota TVA de 19%.

Monedele din aur puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998.

Monedele din aur, emisiunea "Istoria aurului - engolpion cantacuzin'', au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din aur constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, emisiunea "Istoria aurului - engolpion cantacuzin'', se realizează prin ghişeele sucursalelor Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.