Comunicat de presă


Emisiune numismatică - set de monetărie dedicat aniversării a 50 de ani de la inaugurarea noii clădiri a Operei Române

15.12.2004

Banca Naţională a României va pune în vânzare, în scop numismatic, prin ghişeele sucursalelor Cluj, Iaşi, Timiş şi Bucureşti, setul de monetărie cu anul de emisiune 2004, începând cu data de 20 decembrie a.c. Tematica acestei emisiuni este dedicată aniversării a 50 de ani de la inaugurarea noii clădiri a Operei Române. Setul de monetărie conţine monedele româneşti aflate în circulaţie, respectiv pe cele cu valoarea nominală de 1 leu, 100 lei, 500 lei, 1 000 lei şi 5 000 lei.

În scopul individualizării, setul va conţine, în afara monedelor în circulaţie şi o medalie din argint. Pe aversul şi reversul medaliei sunt redate: clădirea Operei Române, anii aniversari, respectiv o compoziţie grafică dedicată primului spectacol de balet care a avut loc în această clădire.

Caracteristicile medaliei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • metal: argint;
  • titlu: 800/1000;
  • greutate: 15,5 grame;
  • diametru: 28 mm.

Toate piesele conţinute în pliant se remarcă printr-o calitate deosebită ca urmare a caracteristicilor de batere ,,proof".

Pliantul de prezentare, de format carte, ce se introduce într-un etu, conţine 6 pagini, cele 5 monede şi medalia aniversară fiind încastrate în paginile 3-4. Pe prima copertă a setului este reprodusă imaginea ansamblului arhitetonic al Operei Române, iar pe ultima pagină a pliantului se prezintă aversul şi reversul medaliei din argint, cu descrierea corespunzătoare. Pe paginile 2 şi 5 ale setului se prezintă medaliile româneşti din aur, cu anii de emisiune 1939 şi 1940 - denumite şi galbeni mari - ce constituie rarităţi numismatice.

Tirajul întregii emisiuni destinate vânzării în ţară şi străinătate este de 2 000 de seturi de monetărie cu anul de emisiune 2004, preţul de vânzare fiind de 344 538 lei/set fără TVA.