Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint - "125 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României''

11.04.2005

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale Ordonanţei nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, Banca Naţională a României a pus în circulaţie, începând cu data de 8 aprilie 2005, o monedă din argint cu valoarea nominală de 500 LEI, emisiunea "125 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României''.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • greutate: 31,103 grame;
  • titlu: 999/1000;
  • diametru: 37 mm;
  • calitate: proof;
  • margine: netedă.

Aversul conţine în partea stângă, anul emisiunii "2005", stema României şi valoarea nominală "500 LEI". Inscripţia "ROMANIA" gravată vertical, figurează în centrul aversului. În partea dreaptă a aversului este redată prima monedă din argint emisă de Banca Naţională a României în anul înfiinţării sale, respectiv anul 1880, la standardele Uniunii Latine.

Reversul prezintă faţada Palatului Băncii Naţionale a României, din strada Lipscani nr. 25. În partea superioară sunt gravate semicircular inscripţiile "BANCA NATIONALA A ROMANIEI" şi anii "1880-2005". Sub macheta clădirii este înscrisă pe două rânduri inscripţia "125 ANI DE LA INFIINTARE".

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de un certificat de autenticitate, redactat în limba română şi limba engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.

Tirajul maxim al acestei emisiuni, destinat vânzării în ţară şi străinătate este de 500 de exemplare. Preţul de vânzare este de 1 000 000 lei vechi, respectiv 100 lei noi/monedă. Costul capsulelor, certificatului de autenticitate şi pliantului de prezentare a emisiunii este inclus în preţul de vânzare menţionat.

Monedele pot fi vândute, la cererea solicitanţilor, în cutii de prezentare adecvate. În preţul de comercializare nu sunt incluse preţul cutiilor de prezentare şi cota TVA de 19%.

Monedele din argint puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998.

Monedele din argint, emisiunea "125 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României'' au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din argint constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint, emisiunea "125 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a României'', se realizează prin ghişeele sucursalelor Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.