Comunicat de presă


Emisiune numismatică - set de monetărie dedicat aniversării a 105 ani de la începerea construcţiei Universităţii de medicină şi farmacie "Carol Davila" din Bucureşti

29.07.2005

Banca Naţională a României va pune în vânzare, în scop numismatic, prin ghişeele sucursalelor Cluj, Iaşi, Timiş şi Bucureşti, un set de monetărie cu anul de emisiune 2005, tematica acestei emisiuni fiind dedicată aniversării a 105 ani de la începerea construcţiei Universităţii de medicină şi farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Setul de monetărie va conţine toate monedele româneşti aflate în circulaţie, atât din vechea emisiune monetară, cât şi din cea nouă, respectiv pe cele cu valoarea nominală de 1 leu, 100 lei, 500 lei, 1 000 lei, 5 000 lei, 1 ban, 5 bani, 10 bani şi 50 bani. Acest set va fi lansat în circuitul numismatic începând cu 1 august a.c.

Setul de monetărie va conţine şi o medalie din argint cu titlul 800/1000, în greutate de 15,5 grame, cu un diametru de 28 mm. Medalia şi monedele ce alcătuiesc setul vor fi realizate în condiţii de calitate proof.

Pe aversul şi reversul medaliei sunt reprezentate: clădirea Universităţii de medicină şi farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, respectiv bustul doctorului Carol Davila, întemeietorul şcolii româneşti de medicină.

Setul va fi prezentat într-un pliant în format carte, introdus într-un etu, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 2 000 de exemplare, preţul de vânzare fiind de 450 000 lei vechi/set, respectiv 45 lei noi/set. Preţul de vânzare menţionat nu include cota de TVA.