Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din aur ,,50 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu''

23.09.2005

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale Ordonanţei nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 26 septembrie 2005, o monedă din aur cu valoarea nominală de 500 lei, emisiunea ,,50 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu''.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • forma: rotundă;
  • metal: aur;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • margine: netedă;
  • diametru: 35 mm.

Aversul prezintă în centru inscripţia "ROMANIA" şi valoarea nominală a monedei, respectiv "500 LEI". Stema României şi anul emisiunii "2005" sunt plasate în diagonală, pe un portativ stilizat, de formă circulară. Portativul conţine un text muzical, precum şi reprezentarea unui pian şi a unei viori, instrumente la care George Enescu a excelat.

Reversul conţine în centru portretul compozitorului, violonistului, pianistului şi dirijorului George Enescu, înconjurat de inscripţia semicirculară "GEORGE ENESCU 1881-1955". În dreapta este amplasată semnătura în facsimil a marelui compozitor.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de un certificat de autenticitate, redactat în limba română şi limba engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant-broşură de prezentare a acestei emisiuni monetare.

Tirajul întregii emisiuni destinate vânzarii în ţară şi străinătate este de 250 de exemplare. Preţul de vânzare unitar este de 2 100 lei noi, respectiv 21 000 000 lei vechi. Costurile capsulelor, certificatului de autenticitate şi pliantului-broşură de prezentare a emisiunii sunt incluse în preţul de vânzare menţionat.

Monedele vor fi vândute în cutii de prezentare adecvate. În preţul de vânzare nu sunt incluse preţul cutiilor de prezentare şi cota TVA de 19%.

Monedele din aur puse în circulaţie de Banca Naţională a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit art.2 din Ordonanţa nr.45/1998 a Guvernului României, aprobată prin Legea nr.244/1998.

Monedele din aur, emisiunea "50 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu", au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din aur constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, emisiunea "50 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu", se realizează prin ghişeele sucursalelor Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.