Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Grigore Vasiliu-Birlic'

23.12.2005

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale Ordonanţei Guvernului nr.45/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, aprobată prin Legea nr. 244/1998, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 27 decembrie 2005, o monedă din argint cu valoarea nominală de 5 lei, emisiunea ,,100 de ani de la naşterea lui Grigore Vasiliu-Birlic''.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • metal: argint;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • margine: netedă;
  • diametru: 37 mm.

Aversul prezintă, în partea superioară, anul emisiunii ,,2005'', inscripţia ,,ROMANIA'' şi valoarea nominală ,,5 LEI''. În partea inferioară sunt prezentate două măşti, reprezentând Comedia şi Tragedia, simboluri ale teatrului.

Reversul prezintă, în centru bustul actorului Grigore Vasiliu-Birlic surprins într-un rol dintr-un spectacol de comedie, înconjurat de inscripţia ,,CENTENARUL NASTERII ACTORULUI GRIGORE VASILIU - BIRLIC''. Anii ,,1905'' şi ,,2005'' sunt amplasaţi unul sub celălalt în stânga bustului marelui actor.

Monedele din argint ambalate în capsule de metacrilat transparent vor fi însoţite de un certificat de autenticitate, redactat în limba română şi limba engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central.

Tirajul acestei emisiuni este de 150 de exemplare. Preţul de vânzare unitar este de 100 lei noi, respectiv 1.000.000 lei vechi. Costul capsulei şi cel al certificatului de autenticitate sunt incluse în preţul de vânzare menţionat.

Monedele vor fi vândute în cutii de prezentare adecvate. În preţul de vânzare nu sunt incluse preţul cutiilor de prezentare şi cota TVA de 19%.

Monedele din argint, emisiunea ,,100 de ani de la naşterea lui Grigore Vasiliu-Birlic'', au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din argint constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie în scop numismatic, a monedelor din argint, emisiunea ,,100 de ani de la naşterea lui Grigore Vasiliu-Birlic'' se realizează prin ghişeele sucursalelor Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.