Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată bisericii de lemn din Ieud-Deal - din ciclul tematic "Monumente de artă feudală creştină"

21.07.2006

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 24 iulie 2006, o monedă din argint, cu valoarea nominală de 5 lei, dedicată bisericii de lemn din Ieud-Deal, emisiunea făcând parte din ciclul tematic "Monumente de artă feudală creştină".

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • valoare nominală: 5 LEI;
  • metal: argint;
  • formă: rotundă;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • diametru: 37 mm;
  • margine: netedă.

Aversul prezintă, în jumătatea superioară, un fragment din pictura murală interioară a bisericii de la Ieud, reprezentând figurile patriarhilor Isaac, Avraam şi Iacoob, iar în jumătatea inferioară, stema ţării, inscripţia "ROMANIA", valoarea nominală - 5 LEI şi anul emisiunii 2006.

Reversul conţine, în partea centrală, imaginea bisericii de la Ieud, privită din faţă, pe fond mat, care conturează imaginea laterală a acestui lăcaş. Pe acest fond sunt inscripţionate, la stânga şi la dreapta, textele "monumente de artă feudală creştină", respectiv "BISERICA DE LEMN IEUD DEAL".

Fiecare monedă din argint, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de un certificat de autenticitate, redactat în limbile română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant-broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice.

Monedele din argint, dedicate bisericii de lemn din Ieud - Deal, emisiunea "Monumente de artă feudală creştină", au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din emisiunea "Monumente de artă feudală creştină" se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.