Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din argint dedicată aniversării a 150 de ani de la internaţionalizarea regimului juridic al Dunării şi înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării

14.08.2006

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 21 august 2006, o monedă din argint, cu valoarea nominală de 5 lei, dedicată aniversării a 150 de ani de la internaţionalizarea regimului juridic al Dunării şi înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • valoare nominală: 5 LEI;
  • metal: argint;
  • formă: rotundă;
  • greutate: 31,103 grame;
  • diametru: 37 mm;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • margine: netedă.

Aversul prezintă, în jumătatea superioară, pe fond mat, harta Deltei Dunării şi anul de emisiune "2006", iar în jumătatea inferioară stema ţării, inscripţia "ROMANIA" şi valoarea nominală 5 LEI.

Reversul conţine, în prim plan, un pelican în mijlocul vegetaţiei specifice Deltei Dunării, în spatele lui, fluviul, iar în plan secund, nava de inspecţie a Comisiei Europene a Dunării "Carolus Primus" navigând în apropierea malului opus, în dreptul farului de la Sulina, construit de Comisia Europeană a Dunării. La partea superioară, textul circular pe două rânduri: "COMISIA EUROPEANA A DUNARII 1856 - 2006".

Fiecare monedă din argint, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de un certificat de autenticitate, redactat în limba română şi engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de un pliant-broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice. Monedele vor fi vândute în cutii de prezentare adecvate.

Tirajul emisiunii este de 500 exemplare. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 135 lei şi nu include preţul cutiei de prezentare.

Monedele din argint, dedicate aniversării a 150 de ani de la internaţionalizarea regimului juridic al Dunării şi înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor din argint este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din argint din emisiunea ce are ca temă împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.