Comunicat de presă


Emisiune numismatică - monedă din aur dedicată aniversării a 350 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale

31.08.2006

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 4 septembrie 2006, o monedă din aur, cu valoarea nominală de 500 lei, dedicată aniversării a 350 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • formă: rotundă;
  • titlu: 999/1000;
  • calitate: proof;
  • greutate: 31,103 grame;
  • diametru: 35 mm;
  • margine: netedă.

Aversul prezintă, în centru, imaginea icoanei Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aflată pe iconostasul din catedrală; în partea inferioară, stema României, valoarea nominală 500 LEI, în stânga şi inscripţia circulară "ROMANIA" în dreapta. Lângă portretele sfinţilor, textele "SF-IMP-C-TIN" la stânga şi "SI ELENA" la dreapta.

Reversul conţine, în centru, imaginea catedralei şi stema Patriarhiei Române, iar la exterior, textul circular: "CATEDRALA PATRIARHALA" şi anii aniversari 1656, respectiv 2006, de o parte şi de alta a stemei.

Fiecare monedă din aur, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de un certificat de autenticitate, redactat în limba română şi limba engleză, semnat de Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi Casierul central, precum şi de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice.

Tirajul emisiunii este de 250 exemplare. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 2 530 lei şi nu include preţul cutiei de prezentare.

Monedele din aur, dedicate aniversării Catedralei Patriarhale, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Grafica monedelor din aur este protejată prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur din emisiunea ce are ca temă aniversarea a 350 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.